Przepisy Szefunia
KUKURYDZIANE HOT DOGI GUSTA Z DIPPAMI

KUKURYDZIANE HOT DOGI GUSTA Z DIPPAMI

Składniki

corn-dogi:

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki organicznej mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ulubionego mleka roślinnego
  • 2 1/2 łyżki organicznego białego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/4 szklanki wegańskiego Guinnessa
  • 1 jajko w postaci roślinnego substytutu np. vEGGs (porcjowanie na opakowaniu)
  • 1 opakowanie kiełbasek GUSTA Berlińska lub Italiana pokrojonych na 3 części
  • drewniane patyczki
  • olej do smażenia

sos BBQ:

  • puszka przecieru pomidorowego (156ml)
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka wegańskiego Worcestershire
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli
  • 1/3 szklanki wody

sos z musztardy i syropu klonowego:

  • 1/4 szklanki majonezu wegańskiego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki wyciskanego soku z limonki

Przygotowanie

Sosy:

A. sos BBQ: W rondelku wymieszaj wszystkie składniki, podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut często mieszając.

B. sos z musztardy i syropu klonowego: Wymieszaj wszystkie składniki w małej misce.

Corn-dogi:

 

1. W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, mleko roślinne, cukier, proszek do pieczenia, sól, Guinnessa, zamiennik jajka i ubijaj trzepaczką, aż ciasto będzie gęste i jednorodne.

2. UWAGA: Wypełnij głęboki garnek nie więcj jak do 2/3 wysokości olejem i rozgrzej go na średnim ogniu do 190 stopni Celsjusza.

3. Gdy olej się rozgrzewa, wlej ciasto do wysokiej szklanki i przygotuj talerz posypując go mąką. Nabij kiełbaskę na patyczek i obtocz w mące, a następnie zanurz w wysokiej szklance z ciastem. Ciasto powinno przykleić się do kiełbaski i całkowicie ją pokryć. Jeśli tak się nie stanie, dodaj jeszcze kilka łyżek mąki do ciasta.

4. Umieść talerz wyłożony papierowymi ręcznikami obok garnka z olejem.

5. Sprawdź czy olej jest wystarczająco gorący, wlewając do niego kroplę ciasta i sprawdzając, czy zacznie skwierczeć. Smaż 1 kiełbaskę w kukurydzy na raz, aż lekko się zarumieni (około 3-5 minut każda). Aby upewnić się, że olej nie kapie na element grzejny, podczas wyjmowania hot doga z oleju użyj ręcznika papierowego.

6. Udekoruj marynatami.

Płatności obsługuje:
*

Paczki dostarcza:
*

Gusta Polska sp. z o.o. sp.k.
ul. Lilpopa 67
05-840 Brwinów
NIP: 5342624249

sklep@GustaFoods.pl
+48 666 0 GUSTA
+48 666 048 782

ACTIVENET - strony www, sklepy internetowe - Marki, Warszawa