Przepisy Szefunia
RISOTTO: CURRY, KIEŁBASKI I SYROP KLONOWY

RISOTTO: CURRY, KIEŁBASKI I SYROP KLONOWY

Składniki

  • 3 duże słodkie ziemniaki (bataty)
  • 4 kiełbaski GUSTA Kanadyjskie
  • 240g ryżu arborio
  • 1 posiekana cebula
  • 250 ml białego wina
  • 4 szklanki (1 litr) bulionu warzywnego, podgrzanego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek i dodatkowo do risotto i podsmażenia kiełbasek
  • czarny pieprz

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Bataty obierz, pokrój w kostkę i włóż do dużej miski.

3. W szklance wymieszaj syrop klonowy, curry i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Polej bataty i wymieszaj aż wszystkie będą równomiernie pokryte sosem.

4. Rozłóż bataty w dużym naczyniu żaroodpornym i przykryj papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut, obracając bataty po 15 minutach.

5. Podczas gdy bataty się pieką, zrób risotto.

6. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką zeszklij cebulę na odrobinie oliwy. Dodaj ryż, podgrzewając przez minutę lub dwie, ciągle mieszając, a następnie wlej białe wino, wciąż mieszając.

7. Gdy wino wyparuje, dodaj chochlę gorącego bulionu warzywnego. Poczekaj, aż bulion zostanie wchłonięty i dodaj kolejną chochlę. Kontynuuj, aż risotto będzie ugotowane al dente (ryż powinien być miękki, ale środek odrobinę twardszy, wyczuwalny przy gryzieniu).

8. Gdy risotto jest już prawie gotowe, wyjmij kiełbaski z opakowania i pokrój w cienkie plasterki. Szybko usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Upewnij się, że obie strony się przyrumienią.

9. Skomponuj potrawę z trzech elementów (risotto, bataty i kiełbaska), a następnie posyp odrobiną orzechów włoskich i pietruszki do smaku (opcjonalnie). Dopraw pieprzem i natychmiast podawaj.

Płatności obsługuje:
*

Paczki dostarcza:
*

Gusta Polska sp. z o.o. sp.k.
ul. Lilpopa 67
05-840 Brwinów
NIP: 5342624249

sklep@GustaFoods.pl
+48 666 0 GUSTA
+48 666 048 782

ACTIVENET - strony www, sklepy internetowe - Marki, Warszawa